Ce este Botezul ? – renaștere din apă și din Duh.

pachet elegant botez anais

Ce este Botezul?

Botezul este una din cele sapte Taine ale Bisericii crestine. Cuvântul botez inseamna scufundare, dupa un cuvant grecesc. Înainte, botezul, se savarsea in rauri.
Fundamentul Botezului consta in afundarea de trei ori in apa sfințită din cristelniță . Noul creștin se botează în numele Sfintei Treimi. În ziua creștinării  pruncul primește  trei Taine. Aceste sunt:. Botezul, Ungerea cu Sfantul Mir si Sfanta Impartasanie. Asa intra el in viata creștină.
Botezul mai este numit și ,, Ușa de intrare în creștinism “.

Etapele Tainei Sfântului Botez.

Slujba de botez are doua părți .
Intai se citesc exorcismele, formate din patru rugaciuni: doua rugaciuni sunt catre Dumnezeu si doua impotriva duhurilor necurate, impotriva diavolului. Acesta  este blestemat, alungat, defaimat, fiind duh necurat, care tine sub stapanire aceste suflete omenesti.  Duhul necurat este indepartat de acest suflet, fie ca este prunc, fie ca este om in varsta.
A doua parte a Botezului consta in insasi Taina Botezului. Se sfinteste intai apa botezului in cristelnita, vasul in care se boteaza pruncul.  Dupa aceea se savarseste slujba Botezului. Pruncul este introdus în cristelniță,  in apa binecuvantata, sfintita. Apoi copilul este scos si uns peste tot trupul cu mir, dupa cum spune parintele Sofian.

Se repetă Botezul ?

Botezul este nastere duhovniceasca si, dupa cum omul se naste o singura data, si botezul se face o singura data. Taina Sfântului Botez se săvârșește în numele Sfintei Treimi. Formula : Se botează robul lui Dumnezeu, în numele Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Obiceiurile in cadrul Botezului in Romania.

La români se păstrază câteva obiceiuri legate de Botezul pruncului.  Înainte de Botezul pruncului, atât nașii cât și părinții se spovedesc. Aceasta pentru a fi eliberați de orice păcat . Nașii sunt cei care pregătesc cele necesare pentru botez. Ca părinți spirituali au atât îndatoriri spirituale cât și de ordin material.

Nasii oferă copilului lumanarea și un trusou botez. Acestea au o semnificație aparte și sunt absolut necesare ăn timpul slujbei.

Nasii ii ofera copilului, o cruciuliță după ce primește Taina Botezului.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *