Lumanarea de botez si semnificația ei religioasa.

lumanarea de botez

Dincolo de semnificația sa religioasă, botezul este un ritual cu rădăcini adânci în istoria creștină. Unul dintre elementele cheie ale acestui ceremoniale o reprezintă lumanarea de botez. Simbolismul lumanarii este profund înrădăcinat în credința creștină. Lumanarea de botez este adesea asociată cu simbolul luminii și reprezintă  prezența lui Dumnezeu în viața unei persoane. Însă și puterea sa divină de a îndepărta întunericul și păcatul. Cu toate acestea, puțini oameni știu că originea utilizării lumânării în timpul botezului poate fi urmărită până în primele secole ale creștinismului. Lumânarea de botez este considerată un simbol important în cadrul acestui ritual.

Lumanarea de botez este una dintre elementele esențiale care nu trebuie sa lipsească de la ceremonia Botezului.  Ea are multiple semnificații .

Lumanarea de Botez – Semnificatie.

Sfantul Simeon al Tesalonicului spune cu privire la lumânare :
– Precum lumanarea este curata , la fel si inimile noastre ar trebui sa fie curate.
– Precum lumanarea ajunge sa fie facuta din polenul florilor si are un parfum dulce, la fel si sufletele noastre ar trebui sa aiba mireasma dulce a harului dumnezeiesc.
– Precum lumanarea, atunci cand arde, se contopeste si hraneste flacara, la fel si noi trebuie sa ne luptam sa dobandim unirea cu Dumnezeu.
– Precum lumanarea, arzand, lumineaza intunericul, la fel si lumina lui Hristos din noi sa lumineze inaintea oamenilor, ca sa se aduca slava numelui lui Dumnezeu.
– Precum lumanarea isi ofera propria lumina, ca sa lumineze intunericul omului, la fel si lumina virtutilor, lumina dragostei si a pacii trebuie sa caracterizeze un crestin.

Cine pregătește lumânarea de botez?

La Taina Sfântului Botez, nașii poartă o lumanare botez . Aceasta semnifică împărtășirea lor de Lumina veșnică, de Hristos, care este Lumina Lumii.
În cadrul Slujbei se spune :,, Dă – mi mie haină luminoasă, Cel ce te îmbraci cu Lumina că și cu o haină “.

Sfântul Ioan Botezatorul a pregatit si luminat calea catre Hristos. Astfel  si nasii purtand aceasta lumanare, isi asuma rolul de povatuitori si calauzitori catre Mantuitorul. Ei au datoria de a-i feri pe cei botezati de toate obstacolele care apar in viata creștină.
Primind aceasta haina, cel botezat devine fiu al Luminii si este chemat sa nu mai traiască in intuneric.  Botezul mai este numit “luminare”, iar candidatii la Botez, “cei catre luminare”

Ce lucruri necesare pentru botez mai trebuie sa aduca nasii?

Nașii, pe langa datorii de ordin spiritual au si îndatoriri de ordin material. Pe lângă lumânare trebuie sa pregateasca pentru botez hainuțe și un trusou botez. Deasemenea trebuie să aducă la biserică o sticlă de vin și una de ulei.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *