Nașii de Botez – Rolul și Importanța lor .

nașii de botez - rolul lor la botezul finului dau finuței lor

Botezul este Taina prin care noul botezat devine membeu al Biserici . El primește harl Duhului Sfânt prin care i se iartă păcatul strămoșesc. Cel botezat se renaște la o nouă viață creștină. Un rol important în primirea Botezului de către prunc o au nașii de botez.

Ce rol au Nașii de Botez ?

Mulți dintre noi ne-am întrebat.  De ce trebuie nași de botez?  sau Care este rolul nașilor de botez?

Nașii de botez au un rol însemnat în Taina Sfântului Botez. Ei sunt garanți pentru noul botezat, în fața lui Dumnezeu și în fasța oamenilor. Ei sunt cei care se îngrijesc d.p.d.v. spiritual, de noul finuț sau finuță începând cu primirea botezului. Nașii trebuie să fie creștini ortodocși, persoane adulte, fideli învățăturii și Bisericii Ortodoxe. Ei mărturisesc în numele noului botezat credința ortodoxa. Deaceea se cuvine să cunoască Crezul sau Simbolul Credinței care il rostește în prima parte a Slujbei Botezului. Nașii vor da socoteală în fața lui Dumnezeu, de modul cum il vor ghida pe noul creștin în învățătura ortodoxă.

 De când se Botează pruncii în Biserica Ortodoxă?

      Încă de la întemeierea Creștinismului, copiii au fost botezați în Biserica Ortodoxă. Aceasta pentru ca ei să nu fie lipsiți de darurile pe care le primesc prin această Taină. Deaceea cei care își assumă rolul de mărturisitoroi ai credinței creștine în numele pruncului sunt nașii. Ei oferă garanția că finii lor vor fi crescuți și educați conform credinței creștine.
Nașii,în calitate de părinți spirituali ai pruncului, au aceleași obligații și răspunder, și pentru viața duhovnicească a finului lor ca și părinții care l-au născut.
Se cuvine, ca Nașii să îi îndrume spirutual pe finii lor, să facă din ei buni credincioși, trăitori autentici ai credinței creștine.
Nașii, au datoria să se îngrijească de formarea moral-spirituală a finilor lor, să-i călăuzească în viață, conform principiilor evanghelice.

Cine cumpără hăinuțele , lumânarea și trusoul pentru botez ?

Oare v-ați întrebat, cine trebuie să cumpere lumânarea, hăinuțele și trusoul. În tradiția poporului român nașii sunt cei care achiziționează cele necesare Botezului. Această tradiție se păstrează și în zilele noastre. Așadar, părinții spirituali sunt cei care pregătesc pentru botez un trusou botez, hăinuțe și lumânare botez . Ei trebuie să se îngrijească de toate cele necesare ceremoniei religioase pentru a ieși un botez de poveste.

De ce ținem cont când cumpărăm cele necesare Botezului ?

Atunci când dorim să achiziționăm cele necesare Slujbei Botezului trebuie să ținem cont de câteva lucruri:

  • trebuie cumpărate articole de calitate superioară, prietenoase cu pielea sensibilă a bebelușilor;
  • bumbacul este prima opțiune, fiind un material moale și absorbant;
  • aspectul și culoarea produselor sunt importante, trebuie să se țină cont de semnificasșia ceremoniei botezului. Culoarea albă și culorile deschise sunt preferate. Albul simbolizează puritatea, curăția sufletească a noului creștin. Deaceea și pânza de botez sau crișma trebuie să fier de culoare albă.

Acestea sunt câteva recomandări pentru un botez reușit.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *