Botezul, eveniment unic pentru bebeluș, părinți și nași, deschide calea spre viața creștină. Iar acest lucru începe din Biserică. Înainte de Slujba Botezului sunt anumite rânduieli în legătură cu mama si pruncul care se va boteza. De la botezul copilului nu trebuie să lipsească un trusou botez biserică.
De unde achiziționezi cele necesare Botezului?
Prin intermediul magazinului online de haine pentru copii irrini.ro, încercăm să vă oferim ceea ce aveți nevoie pentru primul eveniment religios din viața bebelușului – Botezul.
Botezul – primul eveniment religios din viața bebelușului , necesită atenție la detalii și multe accesorii. Pe lângă cele clasice, precum lumânările, hăinuțele și alte elemente decorative, trebuie să fie achiziționată și ”piesa de rezistență” a evenimentului, care este atât de importantă pentru bebeluș – Trusou Botez biserică.
Ce conține un trusou botez biserică ?
Probabil cunoști ce presupune acesta dacă ai mai fost pusă în situația de a mai fi nașă. Însă, dacă nu îți este familiar, iată ce trebuie să conțină un trusou botez biserică:
O pânză albă pentru botez care se mai numește și crâșmă;
Un prosop cât mai mare pentru bebeluș 140 pe 70 sau un prosop cu capișon;
Un prosop pentru preot;
Un săpun;
O sticluță pentru ulei;
O cutiuță pentru păr;
O fașă de botez;
Ce lucruri necesare mai trebuie la ceremonia Botezului ?
La piesele de mai sus, pentru un set complet se mai adaugă :
Lumânarea de botez;
Hăinuțe de botez;
Cufăr rotund/oval care este util pentru transportul hainutelor si a trusoului de botez ale bebelușului.
Cufărul este o piesă importantă și completează perfect setul de botez. . Este folosit pentru transportul trusoului si a ținutei. Cufărul este realizat din materiale ce-i confera rezistenta mare la transport.
Ce semnifică prosopul pentru bebeluș si pentru preot la ceremonia Botezului ?
În cazul în care te întrebi la ce vor folosi toate acestea, trebuie să știi următoarele detalii:
Prosopul mare pentru bebeluș sau prosopul cu capișon va fi utilizat atunci când cel mic va fi scos din cristelniță. Nașa trebuie să îl șteargă pe prunc ușor de apa sfântă a botezului. Astfel, va trebui să ții cont de materialul din care este realizat acesta. De preferință bumbac 100 %, deci alege unul cât mai moale și mai fin, care să nu îi irite celui mic pielea sensibilă.
Prosopul pentru preot îi va fi oferit acestuia pentru a se șterge pe mâini de apa botezului. Aceasta după ce îl va scoate pe cel mic din cristelniță, dar și înainte de ceremonie.
Ce semnifică celelalte piese ?
Săpunul va fi utilizat tot de către preot pentru a se spăla pe mâini înainte de ritual. Aceasta urmează să fie făcută înainte de scufundarea copilului în apa botezului.
Sticluța pentru ulei va fi umplută cu ulei de măsline. În timpul slujbei, va fi sfințit , cu care bebelușul va fi uns înainte de a fi băgat în cristelniță. Preotul îl va unge pe cel mic pe frunte, la încheieturi, pe spate și la ochi. Uleiul sfințit de la botez mai poartă și numele de ”untdelemn al bucuriei”.
Fașa va fi folosită pentru a strânge pânza în care bebelușul va fi băgat după ce este scos din cristelniță.
Pânza (sau crasma) va îmbăca trupul copilului după ce a fost scufundat în apa sfântă. Acest material trebuie să fie de preferință din bumbac 100 % . Crișma trebuie sa fie de culoare albă , care semnifică puritatea.
Cu ce personalizezi trusoul de botez ?
Părinții dimpreună cu nașii poat personaliza elementele ce compun trusoul pentru botez. Pentru a fi cât mai specifice, este recomandat sa se personalizeze prin broderie articolele trusoului. Se brodeaza cu numele bebelușului, data botezului și imagine brodată . Deasemenea se brodează mesaj de suflet de la nașii. Culorile se aleg în funcție de sexul copilului.
Pentru a respecta cât mai mult tradiția, dar și pentru a readuce obiceiurile străvechi în prezent, poți să ai în vedere costumul tradițional. Sau măcar câteva detalii de acest gen, pe care să le utilizezi atunci când îi pregatesti trusoul celui mic.