Trăim într-o lume complexa și în continuă schimbare. Îndeosebi pandemia de COVID-19 a generat provocări neașteptate pentru societatea actuală. Obiceiurile,educația, economia, modulde gândire sunt, toate, afectate într-o formă sau alta de această realitate. Lucrurile importante nu se schimbă însă, ci doar trebuie abordate într-o manieră adaptată. Botezul copilului este primul eveniment religios important din viața pruncului.
Se poate schimba rânduiala Tainei Sfântului Botez?
Indiferent de ordonanțele de urgență sau de situațiile deosebite prevăzute de lege, există reguli și tradiții clare în ceea ce privește botezul copilului. Sunt îndatoriri ce revin atât nașilor de botez, cât și părinților. Slujba Sfântului Botez nu se poate schimba. Încă de la începutul Creștinismului, Botezul se săvârșea în numele Sfintei Treimi. Botezul copiilor este generalizat încă de la început în Biserica Ortodoxă. Si aceasta pentru a nu lipsi pe prunc de darurile pe care le primeste prin această Taină.
Părțile Botezului.
Ceremonia de botez se împarte în două părți. Prima parte constă în slujba de dezlegare. În această primă parte se leapădă de duhul stăpânirii și mărturisește că se unește cu Hristos. Tot acuma nașii mărturisec credința ortodoxă prin zicerea Crezului sau a Simbolului Credinței.
A doua parte constă propiuzis în slujba de botez. Acuma are loc sfințirea apei și ungerea copilului cu undelem sfințit, de preferință ulei de măsline. Urmează momentul cel mai important și anume botezul pruncului prin afundarea pruncului în cristelniță de 3 ori. Se rostește formula : ,, Se botează robul lui Dumneze ( ), în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. . Acest lucru se face în apă sfințită în numele Sfintei Treimi. Urmează ungerea cu Sfântul Mir la cele 5 simțuri. Iar spre sfârșitul slujbei urmează primirea celei de a 3 Taine și anume Sfânta Împărtășanie.
Tradiții în legătură cu Botezul.
Tot de respectarea tradițiilor legate de botezul copilului ține și pregătirea părinților cu certificatul de naștere al copilului.Ei trebuie sa-l aducă la biserică. Ei trebuie să ofere unu cadou simbolic nașilor de botez sau părinților spirituali. Părinții pregătesc un rând de hăinuțe cu care copilașul va fi îmbrăcat înainte de botez.
De cealaltă parte, nașii de botez trebuie să cumpere un trusou botez complet cu care urmează să fie îmbrăcat copilul după botez. Apoi o lumânarea botez, o iconiță ce urmează a fi sfințită de preot și dăruită copilașului . Tot nașii aduc la biserică o sticlă de vin și o sticlă de ulei, alături de alte lucruri pentru botez.