Îmbisericirea pruncului în Biserica Ortodoxă

Imbisericirea pruncului

In Biserica Ortodoxa, imbisericirea pruncului se face la 40 de zile de la naștere. Chiar dacă a fost botezat sau nu. Dupa ce pruncul a fost botezat, a primit Taina Mirungerii si a fost impartasit cu Trupuil si Sangele lui Hristos .

Preotul ia în braţe pe prunc, închipuind pe dreptul Simeon, care a purtat în braţele sale pe Pruncul Iisus . Face semnul Crucii cu el întâi în faţa uşilor bisericii, apoi în mijlocul bisericii . După aceea,  în faţa uşilor împărăteşti, zice formula rânduită de Biserică. Și anume:
«Se îmbisericeşte robul (roaba) Lui Dumnezeu (numele) în numele Tatălui…»

Dacă pruncul e băiat preotul îl duce şi în altar, ocolind cu el Sfânta Masă. Apoi îl pune jos pe o perna bebe  în faţa uşilor împărăteşti. În semn că e închinat Domnului, de unde îl ridică naşa sau mama.

Îmbisericirea pruncului – De unde această practică ?

Îmbisericirea pruncului își are origini vechi testamentare, asa cum aflam din Sfanta Scriptură. În Vechiul Testament aflăm ca pruncii erau adusi la Templu din Ierusalim pentru a fi închinați Domnului. Fecioara Maria cu Dreptul Iosif au indeplinind aceasta practică. L-au adus pe pruncul Iisus la Templu la împlinirea a 40 de zile de la naștere.

Ce rugăciuni se zic cu prilejul îmbisericirii pruncului ?

La 40 de zile de la naşterea pruncului, mama aduce copilul la Sf. Biserică pentru a fi imbisericit . Preotul citește mai întâi două rugăciuni pentru mamă. Sunt rugăciuni pentru curățirea mamei. In prima rugăciune se zice : ,,Ție ne rugăm și pe Tine Te chemăm, pe roaba ta aceasta (N), pe care ai păzit-o cu voia Ta,Curățește-o de tot păcatul și de toată întinăciunea”. După aceea preotul citeste trei rugăciuni pentru copil. Preotul citeşte aceste rugăciuni pentru ca Dumnezeu , să-l binecuvânteze, să-l sfinţească și să-l crească învrednicindu-l, la vremea potrivită, de luminarea care vine prin Botez: „Şi pe acest prunc binecuvintează-l, creşte-l, sfinţeşte-l, înţelepţeşte-l, fă-l întreg la minte şi cu bună pricepere. Că Tu l-ai adus pe acesta şi i-ai arătat lui lumina cea simţitoare, ca să se învrednicească şi de lumina cea înţelegătoare în vremea pe care Tu ai hotărât-o“.

Aceste rugăciuni transmit certitudinea că totul s-a îndeplinit cu binecuvântarea şi cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Bisericii. Atât mama cât şi copilul au intrat sub aripa ocrotitoare şi sfinţitoare a lucrării Sfântului Duh.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *