In Biserica Ortodoxa , Taina Sfantului Botez este una dintre cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii. Ea este usa de intrare in crestinism, nasterea la o noua viata. Fara Botez omul nu poate sa beneficieze de darurile Duhului Sfant. Deaccea, Botezul este o ceremonie fundamentala pentru noul crestin. Prin ea, noul botezat devine membru al Bisericii . În Biserica Ortodoxa noul crestin este botezat in numele Sfintei Treimi , prin intreita afundare in apa sfintita din cristelnita. In aceasta zi , nu una ci 3 Taine primeste noul crestin. Pentru a afla tot ce trebuie pentru botez parcurgetii acest ghid botez complet.
Pregatirea pruncului pentru Botez.
Potrivit traditiei crestine pana in momentul botezului, sunt cateva randuieli in legatura cu nasterea pruncului. Deaceea am alcatuit acest ghid botez complet pentru a fi necesar parintilor si nasilor.
Mai intai, mama crestina care urmeaza sa nasca un copil, se cuvine ca inainte de acest moment sa se spovedeasca. Aceasta pentru a se elibera de orice gand sau lucru negativ si pentru a lua putere de la Dumnezeu. Dupa aceea , daca primeste binecuvantare se cuvine sa se impartaseasca. Acest lucru tocmai pentru a aduce pe lume un prunc binecuvantat. Parintii sunt datori sa se roage pentru viitorul lor copil. Educatia religioasa, incepe din momentul in care mama a ramas insarcinata. Se cuvine ca parintii sa se preocupe sa pastreze o armonie deplina in famile . Pacea si bucuria se transmite si copilului fiind in pantecele mamei .
Punerea numelui copilului.
In prima zi de nastere, dupa invatatura crestina, se savarseste slujba de sfintire a apei, care se foloseste atat pentru mama cat si pentru prunc. In a 8 zi se citesc rugaciuni pentru punerea numelui pruncului. Aceasta randuiala are fundament in Sfanta Scriptura. Insusi Mantuitorul, prunc fiind la 8 zile i s-a pus numele. Evanghelistul Luca (2,21) zice : ,, Și când s-au împlinit opt zile , la tăierea-împrejur I-au pus numele Iisus, cum a fost numit de înger, mai înainte de a se zămisli în pântece.”
De ce ziua a opta?
Pentru că, săptămâna având șapte zile, ziua a opta este simbolul veșniciei, al „zilei” care nu se va mai sfârși niciodată, în viața de apoi.
Este indicat ca parintii sa puna copilului nume de sfant. Inca se mai pastreaza in unele zone ca copilul sa poarte numele nasilor. Daca este baiat sa poarte numele nasului , daca este fetita sa poarte numele nasei. Mai este obiceiul, sa se puna numele sfantului in ziua in care s a nascut pruncul. Aceata tocmai ca pruncul sa aiba cine sa l ocroteasca si sa – pazeasca in timpul vietii.
Cand se face Botezul ?
In aces Ghid Botez Complet aflati in ce zi se poate savarsi Taina Sfantului Botez.
Este recomandat, daca este posibil, cat mai repede de nastere sa se faca botezul pruncului. Aceasta incepand cu ziua a opta, tocmai pentru a beneficia de darurile primite la Botez. Insa , in practica se savarseste incepand cu a 40 zi de la nastere. Aceasta pentru ca si mama sa ia parte la prima mare sarbatoare din viata pruncului. La 40 de zile de la nastere, mamei i se citeste rugaciunile de curatie iar pruncul este imbisericit, fie ca a fost botezat sau nu.
Botezul, spre deosebire de Taina Nuntii, se poate savarsi in orice zi a anului, inclusiv in zile de post. In acest caz si masa trebuie sa fie de post. Este recomandat sa mergeti sa vorbiti cu preotul/preotii unde sa savarseste botezul. Aceasta tocmai pentru a stabili ziua potrivita pentru a se savarsi botezul dupa buna randuiala. Potrivit momentului de bucurie, se cuvine ca si ziua aleasa sa fie zi de praznic, de dulce. Aceasta pentru ca bucuria sa fie deolina.
Alegerea nasilor pentru Botez ?
In acest ghid botez complet alcatuit de noi, aflati cum trebuie alesi nasii.
Nasii, nasul sau nasa de botez reprezinta garantii pentru prunc in fata lui Dumnezeu. Ei sunt parintii spirituali nai copilului. Ei se obliga de al calauzi pe prunc pe calea credintei. La Botez poate fi o familie crestina sau o singura persoana. Obligatoriu sa fie crestini ortodocsi. Nu poate fi nas cel de alta religie sau alta confesiune. Nasii ,nasul sau nasa, face mărturisirea de credință în numele copilului și-l primește în brațe când e scos din apa Botezului.
Botezul cu mai mulți nași , cum se practică în unele locuri, în țară, nu este în tradiția Bisericii.
Dar este chiar contraindicat, mai ales în comunitățile mici, pentru că între copilul botezat și nașii săi, precum și între familiile acestora, se stabilesc legături de rudenie spirituală. Acest lucru va împiedica pe viitor din punct de vedere religios alte înrudiri prin căsătorie.
Nasii, nașul sau nasa trebuie să fie creștin/a ortodox: om credincios, spovedit și împărtășit, înainte de a deveni nașul copilului vostru.
Nasii trebuie sa cunoasca Crezul sau Simbolul credinței. Acesta este o expunere succintă a credinței Bisericii noastre. Deaceea se impune ca o necesitate firească celui care tine copilul in brate sa l stie.
Nasii au datoria de a pregati un trusou botez, o lumanare botez si hainute bebelusi necesare acestei ceremonii.
Randuiala Slujbei Botezului.
In acest ghid botez complet aflati si randuiala Botezului.
Taina Sfantului Botez se savarseste in Biserica. Slujba se savarseste in 2 etape.
Prima etapa a Tainei Sfantului Botez are urmatoarele momente importante :
Rugăciunile de exorcizare;
„Lepădările” (numite astfel de la mărturisirea pe care o face nașul: „mă lepăd de Satana”) si unirea cu Hristos
Mărturisirea de credință marturisita de naș – când este rostit și Crezul sau Simbolul de credinta;
A doua etapa a Tainei Sfantului Botez consta din urmatoarele momente:
Sfințirea apei de Botez, prin invocarea Duhului Sfânt – amintește de sfințirea apelor Iordanului, la Botezul Mântuitorului.
Ungerea pruncului cu ulei sfințit (numit „untdelemnul bucuriei”)- amintește de ungerea „aleșilor lui Dumnezeu” in Vecchiul Testament
Botezul propriu-zis- intreita afundare in numele Sfintei Treimi si scoaterea din apa. Aceasta simbolizeaza moartea, ingroparea si Invierea impreuna cu Hristos.
Mirungerea – în semnul crucii (ungerea cu Sfântul și Marele Mir) este pecetea Botezului, nașterea „din apă și din Duh” (Ioan 3,5).
Citiri din Sfânta Scriptură (din Evanghelie și Epistole);
Spălarea pruncului;
Tunderea pruncului înseamnă schimbarea înfățișării fizice, primirea unui chip nou, ca semn al noii vieți în Hristos care tocmai începe. Dar și un prim dar, o primă jertfă pe care pruncul o aduce lui Dumnezeu.
Împărtășirea pruncului cu Trupul și Sângele Domnului – prin care pruncul il primeste in fiinta sa pe Hristos Intreg.
Articole necesare Botezului.
Pentru ceremonia Botezului, sunt mai multe articole necesare . Trusou botez, lumanare botez, hainute bebelusi. Nasii ca parinti spirituali sunt cei care ofera hainutele pentru finut/a, lumanarea pentru botez, trusou botez. Deasemenea este recomandat sa ofere ca dar si o cruciulita cu lantic pentru noul crestin/a.
Ei pot sa aleaga un trusou botez personalizat prin broderie cu numele copilului, data botezului, imagine brodata. Deasemenea , trusoul poate fi personalizat cu un mesaj de suflet din partea nasilor. Un trusou botez trebuie sa contina tot ceea ce este necesar pentru slujba botezului.
. o pânză albă, simplă numită și crâșmă, în care va fi scos copilul din apa Botezului (în lipsă, se poate folosi și un prosop mare, alb, simplu).
. o fașă (o cordeluță simplă, de pânză; în lipsa ei, poate fi folosit un prosopel);
. o sticlă pentru ulei (pe care îl va binecuvânta preotul, din care va unge copilul și pe care, la sfârșit, părinții îl vor lua acasă);
- prosop pentru preot
- sapun folosit de preot
- prosop capison sau prosop mare alb
- cutiuta prima suvita