Cine este primul designer de modă?

cine este primul designer

De când datează moda?

Istoria modei poate fi datată din Roma Antică și Egiptul Antic. La acea vreme, hainele erau un marker vizual al statutului și un simbol al bogăției.Cei care erau înstăriți purtau haine scumpe și elegante, colorate. Cei care erau smeriți purtau culori neutre, iar hainele lor erau ieftine, dar utile. Cei sărmani își făceau hainele singuri,  cu mânuțele lor.Deci erau  pentru uz practic, cum ar fi munca. La începutul Imperiului Roman antic, femeile purtau rochii lungi modeste, iar bărbații purtau togas. O togă era un simbol al cetățeniei romane. De-a lungul timpului moda a evoluat foarte mult. Mai jos veți descoperi cine este primul designer de modă.

Unde s-a născut primul designer de modă?

În secolul al XIX- lea, moda era creată în principal de femei pentru femei. Iar Parisul era socotit centrul modei. Cu toate acestea cel care era sa se impuna in acest domeniu va fi un englez. Și anume Charles Frederick Worth,considerat părintele modei eletiste. El se naște pe 13 octombrie 1825 în Bourne ,comitatul Lincolnshire,  în familia Worth ca cel de-al treilea copil.  Crescut într-o familie săracă din Lincolnshire, Worth a fost împins să muncească de la vârsta de 11 ani. După un an de zile, pleacă la Londra unde v-a lucra  la magazinele din Swan & Edgar din Piccadilly. Aici a început să afle despre materiale textile. În timp ce compania le furniza doamnelor articole textile de calitate superioară. Din acestea se creau   rochii și alte articole de îmbrăcăminte pentru persoane din înalta societate.

Charles Frederick Worth la Paris – Centrul Modei.

La 21 de ani, în 1846, vine la Paris, Franța și se stabilește aici. Nu vorbea franceză, dar era hotărât să facă lucruri mari în privința modei. În scurt timp este numit asistent de vânzări la Gagelin-Opigez & Cie, o firmă pariziană de prestigiu. Ea vindea  țesături de mătase confecționarilor de la curte imperială.

La Gagelin Worth a început să creeze și să coase rochii. Modelele sale erau simple, dar elegante. Acest au atras atenția clienților magazinului . Are mână liberă să deschidă un departament de rochii în magazin. În scurt timp  deveni foarte popular , creațiile sale a ajutat foarte mult la extinderea afacerilor companiei Gagelin.

  Aici o cunoaște pe Marie Vernet, una dintre modelele companiei. Se îndragostește și se căsătorește cu ea. Au avut doi fii. Soția lui a fost o sursă continuă de inspirație  și a jucat un rol major în a-l ajuta să-și stabilească afacerile de succes. Soția sa, Marie Vernet (1825- 1898) a devenit cel mai bun model pentru creațiile sale. Asfel a atras atenția unor femei din înalta societate pariziană.

   Despărțirea de Gagelin și înființarea Casei de Modă Worth.

Creațiile sale din cadrul companiei Gagelin nu au trecut neobservate și foarte repede repede, înalta societate pariziană i-a smuls creațiile. Creațiile lui au  fost expuse în 1851 la Târgul Mondial de la Londra, apoi la Paris, în 1855. Aceste expoziții au fost recompensate cu premii care au contribuit la creșterea reputației companiei Gagelin, dar și a lui Charles Worth.

În anul 1858 hotărăște să se despartă de cei de la Gagelin. Impreună cu un prieten suedez  bogat, pe nume Otto Gustaf Bobergh, a înfiinţat prima casă de modă: Worth & Bobergh. Având deja un renume, soții Worth erau invitaţi la diverse ceremonii şi baluri ale aristocraţiei pariziene. Frumoasa sa soție, Marie Vernet, purta creaţiile soţului ei, atrăgând astfel o clientelă selectă pentru casa Worth. Aşa a cunoscut-o pe  soţia ambasadorului austriac la Paris, prinţul Klemens de Metternich, prințesa Pauline de Metternich. Ea dă comandă lui Worth , să-i creeze o rochie specială pentru ea. Pauline de Metternic strălucește în rochia creată de Worth la Balul din 1860 organizat de împărăteasa Eugenie de Montijo, soţia lui Napoleon al III-lea. A doua zi după Bal împărăteasa Pauline de Metternic se întâlnește cu Worth. Din acest moment, Worth devine designerul personal al ultimei împărătese a Franţei.

Recunoașterea lui Worth pe plan internațional.

Casa Worth devine foarte repede celebră în întreaga lume . Soții Worth  pun la calea cea mai bună strategie de marketing. Ei își etichetează creațiile cu numele lor. Casa Worth, devine prima Casa de Moda care- și etichetează produsele cu Brandul ei.

În anii 1860, succesul lui Charles Frederick Worth ajunge la apogeu. Worth își expune creațiile în marile buticuri din Londra și chiar New York. Geniul creațiilor lui Worth a ajuns chiar și la urechile celebrei Sisi împărăteasa sau Elisabeta de Wittelsbach.  Pentru împărăteasa Austriei și regina Ungariei, Charles Frederick Worth a realizat o piesă unică: “Robe aux Étoiles” (Rochie cu stele), pe care a purtat-o  în 1864. Arhiducele Louis-Victor spune despre acesta creatie realizata de Worth. “Elizabeth a fost orbitor de frumos […]. Nu am văzut pe nimeni să producă un astfel de efect. A purtat o rochie albă brodată cu stele și a purtat în păr celebrele ei stele de diamant și un buchet de camelii la gât“.

Sursa imaginii: http://thevictorianist.blogspot.com/  Marie Vernet Worth- Primul model din istorie.

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *